Vliegticket baby nog niet geboren

vliegticket-ongeboren-baby

Als je een vliegticket moet boeken voor een baby die nog niet geboren is, kan dit in eerste instantie wat ingewikkeld lijken, gezien je nog niet beschikt over alle benodigde informatie zoals de naam en geboortedatum van de baby. Toch is het vaak mogelijk om reisplannen te maken die de komst van een nieuw gezinslid omvatten. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding over hoe je dit kunt aanpakken.

Voorbereiding

Voordat je een vliegticket boekt, is het belangrijk om het beleid van de luchtvaartmaatschappij te controleren met betrekking tot het reizen met pasgeborenen en het boeken van tickets voor baby’s die nog niet geboren zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan je toe om een ticket te reserveren voor een “infant in lap” (baby op schoot), zonder specifieke details, terwijl anderen vereisen dat je de boeking aanpast zodra de baby geboren is.

Boeken van het Ticket

 1. Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij: Begin met het bellen van de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. Leg uit dat je een ticket wilt boeken voor een baby die nog niet geboren is. Vraag naar de procedures die zij hanteren voor dergelijke situaties.
 2. Reserveren op eigen naam: In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij adviseren om de reservering te maken op de naam van een van de ouders, met een notitie dat het ticket bedoeld is voor een baby die later geboren wordt. Dit proces kan variëren, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij.
 3. Flexibele tickets: Overweeg het boeken van flexibele tickets. Deze bieden de mogelijkheid om de reisdata en namen na de boeking aan te passen, vaak zonder extra kosten. Dit kan bijzonder handig zijn als de baby eerder of later dan verwacht geboren wordt.
 4. Naam en geboortedatum toevoegen: Zodra de baby geboren is, moet je contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om de reservering bij te werken met de juiste naam en geboortedatum van de baby. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet, aangezien beleid en beschikbaarheid kunnen variëren.

Belangrijke Overwegingen

 • Gezondheidsrichtlijnen: Controleer de gezondheidsrichtlijnen van zowel de luchtvaartmaatschappij als het bestemmingsland met betrekking tot reizen met pasgeborenen. Veel luchtvaartmaatschappijen en landen hebben specifieke regels over hoe oud een baby moet zijn om te vliegen.
 • Reisverzekering: Overweeg het afsluiten van een reisverzekering die wijzigingen in de reisplannen dekt, voor het geval dat de gezondheidssituatie van de moeder of baby het reizen op de geplande data onmogelijk maakt.
 • Benodigde documentatie: Informeer naar de benodigde documentatie voor het reizen met een pasgeborene, zoals een paspoort of geboortecertificaat. Begin zo vroeg mogelijk met het regelen van deze documenten.
 • Comfort en veiligheid: Houd rekening met het comfort en de veiligheid van zowel de moeder als de baby tijdens de vlucht. Denk aan het reserveren van stoelen met extra beenruimte of het gebruikmaken van een babybedje aan boord.

Hoewel het boeken van een vliegticket voor een nog niet geboren baby uitdagend kan lijken, is het met de juiste voorbereiding en door direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij goed te doen. Zorg ervoor dat je flexibel blijft en bereid bent om details aan te passen zodra de baby is geboren. Met een goede planning kun je zorgen voor een soepele en stressvrije reiservaring voor je hele gezin.

Tips vliegen met een baby

Vliegen met een baby kan een hele uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en tips kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en ervoor zorgen dat de reis zo soepel en comfortabel mogelijk verloopt voor zowel jou als je baby. Hier zijn enkele nuttige tips voor het vliegen met een baby:

1. Kies de juiste vluchttijden

 • Plan rond slaaptijden: Probeer vluchten te kiezen die samenvallen met de slaaptijden van je baby, zodat ze een groot deel van de vlucht kunnen slapen.

2. Reserveer van tevoren

 • Stoelkeuze: Overweeg een stoel met extra beenruimte of een wiegplaats als de luchtvaartmaatschappij deze biedt. Dit kan meer comfort bieden voor jou en je baby.

3. Pak slim in

 • Handbagage: Neem voldoende luiers, doekjes, verschoningsmateriaal, een extra set kleding (voor zowel baby als ouder), voeding, en favoriete speeltjes/snacks mee in je handbagage.
 • Medicijnen: Vergeet niet eventuele medicijnen en een kleine EHBO-set voor noodgevallen.

4. Voeden tijdens opstijgen en landen

 • Drukverandering: Voed je baby of geef een fopspeen tijdens het opstijgen en landen om oorpijn door drukveranderingen te verminderen. Zuigbewegingen helpen om de druk te egaliseren.

5. Bewegingsvrijheid

 • Loop rond: Als de veiligheidsgordeltekens uit zijn, loop dan af en toe met je baby rond om beiden wat beweging te geven.

6. Voorbereiding op het vliegveld

 • Extra tijd: Plan extra tijd in voor alles op het vliegveld, van inchecken tot de beveiliging. Baby’s kunnen onvoorspelbaar zijn, dus extra tijd helpt om stress te verminderen.
 • Gebruik babyfaciliteiten: Veel vliegvelden hebben speciale ruimtes voor het verschonen van baby’s of privéruimtes voor voeding.

7. Gezondheidscheck

 • Consulteer een arts: Raadpleeg altijd een arts voordat je met een jonge baby gaat vliegen, vooral als ze jonger zijn dan 2 maanden of gezondheidsproblemen hebben.

8. Comfortabele kleding

 • Kleed je baby in laagjes: Het kan koud zijn in het vliegtuig, dus zorg ervoor dat je baby comfortabel gekleed is en gemakkelijk extra laagjes aan of uit kan.

9. Rustig blijven

 • Blijf kalm: Baby’s kunnen jouw stress aanvoelen. Probeer rustig en ontspannen te blijven, zelfs als je baby onrustig wordt. Dit kan hen helpen om zich ook te kalmeren.

10. Accepteer hulp

 • Hulp van cabinepersoneel en medepassagiers: Aarzel niet om hulp te accepteren als iemand aanbiedt om te helpen, of het nu gaat om het dragen van bagage of het entertainen van je baby.

Met de juiste voorbereiding en instelling kan vliegen met een baby een beheersbare en zelfs plezierige ervaring zijn. Het is belangrijk om flexibel te blijven en te onthouden dat, hoewel het reizen met een baby extra uitdagingen met zich meebrengt, het ook veel vreugdevolle en gedenkwaardige momenten kan bieden.