Tsjechische Republiek: Een Verborgen Juweel voor Gezinnen

Dobrý den (Goedendag), avontuurlijke gezinnen! Vandaag wil ik een bijzondere bestemming met jullie delen die vaak over het hoofd wordt gezien, maar absoluut een bezoek waard is: de Tsjechische Republiek. Dit prachtige land in het hart van Europa is een schat vol cultuur, geschiedenis, en natuurlijke schoonheid, perfect voor Nederlandse gezinnen die op zoek zijn naar een unieke vakantie-ervaring. Samen met mijn twee kinderen hebben we ons laten verrassen door de charme van Tsjechië, en ik kan niet wachten om onze ontdekkingen met jullie te delen!

 1. Betoverend Praag: Een Sprookjesachtige Stad
  Onze reis begon in Praag, de hoofdstad die bekend staat als de ‘Gouden Stad’. Met zijn kleurrijke barokgebouwen, gotische kerken, en de beroemde Karelsbrug, voelde Praag als een stap in een sprookjesboek. Een bezoek aan het Praagse kasteel was een hoogtepunt, vooral voor de kinderen die gefascineerd waren door de oude legendes en de wachters in traditionele kledij.
 2. Český Krumlov: Een Middeleeuwse Parel
  Onze volgende stop was Český Krumlov, een UNESCO-werelderfgoedstadje. Met zijn kronkelende straatjes, het imposante kasteel en de prachtige rivier de Vltava, was het alsof we terug in de tijd waren gereisd. De kinderen vonden het geweldig om de kasteeltuinen te verkennen en te leren over de geschiedenis van de stad.
 3. Avonturen in het Boheemse Paradijs
  Tsjechië staat ook bekend om zijn adembenemende natuur. In het Boheemse Paradijs (Český ráj) gingen we wandelen langs zandsteenformaties en bezochten we de Prachov-rotsen. Het gebied is perfect voor gezinnen die houden van buitensporten zoals wandelen, klimmen, en fietsen.
 4. Karlovy Vary: Ontspanning en Cultuur
  Voor een dagje ontspanning bezochten we Karlovy Vary, een elegante kuuroordstad bekend om zijn thermale baden. Terwijl wij genoten van het geneeskrachtige water, waren de kinderen enthousiast over de kleurrijke architectuur en de sprookjesachtige sfeer van de stad.
 5. Pilsen: Een Smakelijke Ontdekking
  In Pilsen leerden we over de Tsjechische biercultuur. We bezochten de Pilsner Urquell-brouwerij waar we zagen hoe het beroemde Pilsner-bier wordt gebrouwen. Voor de kinderen waren er alcoholvrije versnaperingen en een interactief museum.

Eten en Accommodatie

Door heel Tsjechië vonden we gezinsvriendelijke accommodaties, van comfortabele hotels tot charmante pensions. De Tsjechische keuken, met gerechten zoals knedlíky (dumplings) en goulash, viel goed in de smaak bij de kinderen.

Praktische Tips

 • Reizen met de trein is een gemakkelijke en betaalbare manier om Tsjechië te verkennen.
 • Veel bezienswaardigheden en musea bieden familietickets of kortingen voor kinderen.
 • Leer een paar basiszinnen Tsjechisch met de kinderen voor extra plezier tijdens jullie reis.

De Tsjechische Republiek is een fantastische bestemming die zowel historische steden als prachtige natuur biedt, ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een mix van cultuur, avontuur en ontspanning. Van de sprookjesachtige straten van Praag tot de natuurlijke wonderen van het Boheemse Paradijs, Tsjechië wacht om ontdekt te worden door nieuwsgierige gezinnen. Ontdek zelf waarom dit charmante land een verborgen juweel is voor Nederlandse gezinnen! Na shledanou (Tot ziens) in het mooie Tsjechië!